(100 % chardonnay)
4 maj 2019 (kontoret)
1976 var ett riktigt bra år i Champagne och har man turen att stöta på en vällagrad flaska från årgången är chanserna goda att den fortfarande presterar bra. Och möjligheterna blir inte sämre av att det står Diebolt-Vallois på etiketten! Det här visar sig också vara en fantastisk champagne, även om den med största sannolikhet var ännu bättre för några år sedan. Den känns dock fortfarande väldigt spänstig för sin ålder. Ett tecken på dess ålder är visserligen att den tappar ganska snabbt i intensitet.
Den här dricks vid en provning (BYOB) tillsammans med femton andra champagner. I likhet med övriga flaskor serveras den blint.
Doft: Mogen, komplex, dammig och kryddig doft med lite sherrytoner. Möjligen även lite grappatoner till en början. Inslag av hasselnötter, champinjoner (både stekta och från burk), smör, gräddkola, lakrits och en aning grönmögelost.
Smak: Mogen, frisk, gräddig och något trött (men fortfarande riktigt bra) smak av bokna äpplen, mogen citron, stekta champinjoner och smör.
Betyg idag: 92
Sannolikt bäst: 1995-2010?
Mina intryck av senare årgångar (med länkar till resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar