Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 21 augusti 2019

2008 Jacquesson Dizy – Terres Rouges Rosé

(100 % pinot noir)

4 maj 2019 (kontoret)Jacquessons rosé görs på druvor från vingården Terres Rouges i hembyn Dizy, där huset har tillgång till totalt lite mer än sex hektar. Hälften av dessa marker odlas med pinot noir och hälften med pinot meunier. Vilken druvblandning som används till champagnen varierar från årgång till årgång. I den första årgången, 2002, använde man endast pinot meunier, men därefter har blandningen blivit allt mer dominerad av pinot noir. Det här året blev det uteslutande pinot noir och hälften av druvorna genomgick en kort maceration. Flaskan blev degorgerad i februari 2014 och dosagen uppgår till 3,5 g/l.

Övriga årgångar som har producerats är 2002, 2003, 2004, 2007, 2009 och 2011. Från och med 2012 görs den här champagnen som en blanc de noirs.

Det här är en mycket bra champagne, men känslan är att den befinner sig i en tuff fas för tillfället och är i behov av ett par års ytterligare lagring för att blomma ut.

Doft: Bärig och klart artificiell doft med inslag av rabarber, smultron, körsbärsgodis och röda vingummin.

Smak: Lätt, bärig, mycket torr och något stökig. Känns ofärdig. Röda vinbär och körsbär. Hög, årgångstypisk syra.

Betyg idag: 85(+)

Sannolikt bäst: 2021-2028


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar