(100 % pinot noir)
4 maj 2019 (kontoret)
Jacquessons rosé görs på druvor från vingården Terres Rouges i hembyn Dizy, där huset har tillgång till totalt lite mer än sex hektar. Hälften av dessa marker odlas med pinot noir och hälften med pinot meunier. Vilken druvblandning som används till champagnen varierar från årgång till årgång. I den första årgången, 2002, använde man endast pinot meunier, men därefter har blandningen blivit allt mer dominerad av pinot noir. Det här året blev det uteslutande pinot noir och hälften av druvorna genomgick en kort maceration. Flaskan blev degorgerad i februari 2014 och dosagen uppgår till 3,5 g/l.
Övriga årgångar som har producerats är 2002, 2003, 2004, 2007, 2009 och 2011. Från och med 2012 görs den här champagnen som en blanc de noirs.
Det här är en mycket bra champagne, men känslan är att den befinner sig i en tuff fas för tillfället och är i behov av ett par års ytterligare lagring för att blomma ut.
Doft: Bärig och klart artificiell doft med inslag av rabarber, smultron, körsbärsgodis och röda vingummin.
Smak: Lätt, bärig, mycket torr och något stökig. Känns ofärdig. Röda vinbär och körsbär. Hög, årgångstypisk syra.
Betyg idag: 85(+)
Sannolikt bäst: 2021-2028
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar