Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 31 mars 2015

1996 Bollinger R.D.

(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

28 februari 2015 (hemma)

Doft: Underbar, utvecklad, brödig, lätt rökig och komplex doft med inslag av choklad, smör, gröna äpplen, rostat bröd, kex, smörkola och aprikos.

Smak: Frisk, torr, fruktig, utvecklad och medelfyllig smak av mörk choklad, aprikos, äpplen, lime och grapefrukt. Fortfarande rejäl syra. Mycket lång eftersmak.

Kommentar: Den här är fullkomligt magisk idag! Samtidigt har den potential att fortsätta utvecklas under många år framöver. Tyvärr var det min sista flaska… Köpt på Systembolaget i september 2007.

Jämfört med La Grande Année, Bollingers andra vita årgångschampagne, får R.D. (=récemment dégorgé eller recently disgorged) ligga några år längre på jästfällningen och får dessutom en lägre dosage. Den här flaskan degorgerades den 8 juni 2007 efter ungefär tio år på jästfällningen.

Betyg idag: 96

Sannolikt bäst: 2018-2030

Tidigare intryck av denna champagne:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar