Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 13 november 2014

1995 Charles Heidsieck Blanc des Millénaires

(100 % chardonnay)

11 oktober 2014 (hemma)

Doft: Utvecklad, komplex, något rökig doft med toner av vit sherry. Efter hand även rostade toner. Inslag av mineral, gula äpplen, päron, torkad frukt och hasselnötter. Senare även honung, nougat, rostade nötter och en aning banan.

Smak: Mycket torr, komplex, fruktig och något utvecklad. Gula äpplen, mandarin, en aning honung och äppelskal. Efter en längre tids luftning även gräddkola. Mycket syra! Lång, torr eftersmak med inslag av mandarin.

Kommentar: Charles Heidsiecks prestigechampagne är ett imponerande vin, trots att det här är en relativt nydegorgerad flaska (datum dessvärre okänt, men det syns tydligt på korkens form)! Det innebär förvisso att champagnen fått ligga imponerande 17-18 år på jästen, men även att den borde fått ligga kvar i källaren några år till. Ska man dricka den idag behöver den tveklöst luftas ett par timmar först! Mycket vacker och stilren flaska! Köpt på Systembolaget i september.

Betyg idag: 91

Sannolikt bäst: 2017-2025
2 kommentarer:

 1. Tack för recensionen!

  Har inte vågat pröva denna än då den kostar en del, så får se om jag vågar köpa en nu, för att dricka om några år.

  Kan tipsa om att husets nya vintage 2005a kommer till bolaget i December, ifall du är nyfiken, jag ska garanterat köpta några flaskor av den! Drack 00an i somras och tyckte den var riktigt trevlig, och väl utvecklad för sin ålder.

  Mvh Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack för din kommentar! Blanc de Millénaires är utan tvekan ett stort vin, men det finns å andra sidan många andra i samma prisklass som är minst lika bra.

   Jag köpte faktiskt den "vanliga" 2005:an nere i Épernay för ett par veckor sedan, så den är redan införskaffad!

   Radera