Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 7 augusti 2019

1989 Gosset Grand Millésime

(chardonnay, pint noir)

4 maj 2019 (kontoret)Vår provning fortsätter med denna pjäs. En magnumflaska är alltid en ståtlig uppenbarelse, men frågan är om inte Gossets kägelformade butelj höjer sig till en ny nivå!

Gossets årgångscuvée håller genomgående hög klass, vilket även gäller för den här årgången. Det är första gången jag dricker en Gosset med så hög ålder – och det gör inte ont någonstans! För övrigt borde man alltid dricka sin champagne på magnum! Det här är nämligen en underbar skapelse som, trots sin ålder och tack vare sitt format, fortfarande presterar på topp.

Jag är osäker på den exakta druvblandningen – olika procentsatser figurerar på nätet och i böcker – men den känns chardonnaydominerad. 

Doft: Utvecklad, blommig och parfymerad doft med inslag av Piggelin (isglassen), vita vingummin, oregano och tropiska frukter.

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och torr smak av gula äpplen, päron och mogen citrus. Dessutom kryddad med en pigg syra och ytterst välbalanserad.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2010-2020

Mina intryck av senare årgångar (med länkar till resp inlägg):

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar