Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 10 augusti 2019

1997 Cristal

(55 % pinot noir, 45 % chardonnay (?))

4 maj 2019 (kontoret)Åhh… Den här champagnen är fullständigt magisk och solklar vinnare i dagens provning – trots tuff konkurrens! Det är dessutom den bästa Cristal och den bästa 97:a jag druckit!

Den här flaskan blev degorgerad 2003, vilket gör att den hunnit få ungefär 16 års lagring på korken idag. Det är helt klart en nyttig påminnelse för framtiden: låt Cristal få mogna riktigt länge i källaren innan flaskorna öppnas. För om en på pappret relativt medioker årgång (som jag dock personligen uppskattar mycket) behöver den tiden och kan nå den här nivån, hur länge bör man då inte spara sina flaskor från årgångar som 2002 och 2008 för att de ska prestera på topp? Tanken svindlar. 

Doft: Mogen och komplex doft med inslag av glasstrut, krut, hasselnötter, nougat och kaffe.

Smak: Mogen och frisk smak av nougat, kaffe, mogen citron och mogna gula äpplen.

Betyg idag: 96

Sannolikt bäst: 2015-2023

Mina intryck av andra årgångar av Cristal (med länkar till resp inlägg):


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar