Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 9 april 2025

Gaspard Brochet PN + CH (Âne) Tome I

(50 % pinot noir, 50 % chardonnay)

 

6 augusti 2024 (BISe i Malmö)

 


 

Den ambitiösa Gaspard Brochet-provningen fortsätter med den andra flighten, i form av tre åsnor.

 

Âne (Åsnan), eller PN + CH, görs som namnet tyder på en 50/50-blandning av pinot noir och chardonnay. Den avviker därmed från Gaspards filosofi om att primärt göra champagne baserad på en druva, från ett läge och en årgång, men den är tänkt som en hyllning till Gaspards farfar, Henri Brochet, som gjorde sin första champagne 1944 med just denna blandning. Druvorna kommer från familjen Gaspards hemby Écueil.

 

Denna den första utgåvan av denna champagne är baserad på skörden 2018 och flaskan blev degorgerad i november 2020 utan dosage.

 

Det här är en mycket, mycket bra champagne! Den har utvecklats fint sedan jag drack den i april 2022.

 


 

Doft: Relativt utvecklad, fruktig, kryddig och efter hand tydligt parfymerad. Inslag av röda bär, konserverade päron, fruktgodis, vitpeppar, lite mynta och svarta vinbär.

 

Smak: Fruktig, frisk och mycket torr smak med tydlig sälta. Röda bär, gröna äpplen och päron. Hög syra, skaplig energi och fin längd.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 

Mina tidigare intryck av PN + CH Tome I (med länk till inlägget):

2022-04-01: 88

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar