Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 7 april 2025

Gaspard Brochet 333.b

(45 % pinot noir, 45 % chardonnay, 10 % meunier)

 

6 augusti 2024 (BISe i Malmö)

 


 

Vi fortsätter följaktligen med 333.b, som är den andra utgåvan av Gaspard Brochets instegsvin. Medan Champagne historiskt sett handlat om blandning (av druvor, växtlägen och årgångar) är 333-serien något av en antites till Gaspards filosofi om att helst göra champagne baserat på en druva, från ett läge och en årgång. Här handlar det nämligen om just blandning – av tre druvsorter, tre byar och tre årgångar. I 333.b är årgångarna 2018, 2017 och 2016. Den här flaskan degorgerades i maj 2022 utan dosage.

 

Bilden på flaskan föreställer Gaspards pappa Vincent Brochet.

 

Det här är en mycket bra champagne. Den känns dock inte lika generös och inte riktigt lika bra idag som när jag drack den i februari 2023.

 

Doft: Generös, fruktig, något kryddig och komplex. Inslag av jordgubbar, björnbär, jord, vanilj, äppeljuice, hallon och sågspån.

 

Smak: Fruktig, frisk och mycket torr. Mogna äpplen, mogna hallon och svarta vinbär. Härlig intensitet, bra energi och hög syra.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 

Mina tidigare intryck av 333.b:

2023-02-03: 89

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar