Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 8 april 2025

Gaspard Brochet 333.d

(60 % pinot noir, 30 % chardonnay, 10 % meunier)

 

6 augusti 2024 (BISe i Malmö)

 


 

Det här är första gången jag provar 333.d från Gaspard Brochet. Det är den fjärde och senaste utgåvan i hans 333-serie och det är den fjärde och sista flaskan i den första flighten vid den stora Gaspard Brochet-provningen.

 

333.d är baserad på årgångarna 2020 (60 %), 2019 (20 %) och 2018 (20 %). Flaskan blev degorgerad i oktober 2023 utan dosage. Det gjordes totalt 5040 flaskor av den här champagnen. Det har för övrigt varit en successiv ökning i antalet flaskor för varje utgåva som gjorts i 333-serien (2016, 3024, 4032 och nu 5040) i takt med att Gaspard kunnat styra om druvor från de tidigare Vincent Brochet-buteljeringarna till de egna champagnerna.

 

Etiketten föreställer Gaspards farfar Henri Brochet.

 

Färgen är lätt rosaskimrande, men det här är inte tänkt att vara någon roséchampagne. Den är dock tveklöst mycket, mycket bra!

 

Doft: Generös, fruktig och kryddig doft med inslag av röda äpplen, hallon, jordgubbar och jord.

 

Smak: Fruktig, syrlig, något kryddig och mycket torr smak med härlig koncentration och viss sälta. Röda äpplen, jordgubbar och röda Ferraribilar (godiset). Bra energi, hög syra och fin längd.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2029-2035

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar