Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 10 november 2022

Gaspard Brochet PN + CH (Âne) Tome I

(50 % pinot noir, 50 % chardonnay)

 

1 april 2022 (hemma)

 


 

Det här är den första utgåvan av Åsnan (Âne) från Gaspard Brochet. Den är gjord på en blandning av pinot noir och chardonnay och till skillnad mot de druvrena systerchampagnerna Lion (pinot noir) och Pie (chardonnay) är den framställd utan dosage. Druvorna kommer från skörden 2018 och det producerades totalt 608 flaskor. Den här blev degorgerad i november 2020.

 

Dag 1: Det här är uppenbarligen en mycket bra champagne med en härlig energi, men samtidigt tydligt oförlöst. Avsaknaden av dosage gör att den känns mindre charmig än Lion och Pie.

 

Dag 2: Boom! Nu öppnar den upp sig fint med mörka bär i både doft och smak.

 


 

Doft: Fruktig, kryddig och något parfymerad. Inslag av päron, citron och halm till en början. Dag två även svarta vinbär, björnbär och en ton av bränt bröd.

 

Smak: Ung, frisk, något fruktig och mycket torr smak med tydlig sälta. Lätt omogna toner av gröna äpplen, citron, päron och persika. Hög syra. Dag två är den mer utvecklad och mer harmonisk och det dyker upp trevliga toner av svarta vinbär. Tredje dagen domineras smaken av sälta och citron.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar