Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 7 april 2025

Gaspard Brochet 333.a

(50 % pinot noir, 30 % chardonnay, 20 % meunier)

 

6 augusti 2024 (BISe i Malmö)

 


 

En av 2024 års största champagnehändelser är en mycket ambitiös Gaspard Brochet-provning – sannolikt den största Gaspard Brochet-provning som någonsin genomförts – där vi provar 21 buteljeringar från det unga stjärnskottet. Stort tack till Kristian, som samlat ihop flaskorna, organiserade provningen och dessutom hade den goda viljan att bjuda in undertecknad!

 

Provningen inleds med de fyra utgåvor som hittills hunnit släppas av 333-serien. Namnet kommer av att champagnen görs på tre druvor, från tre byar och tre årgångar. Druvorna är alltid pinot noir, chardonnay och meunier och byarna det handlar om är Écueil, Sacy och Villers-aux-Nœuds. I den första versionen, 333.a, är årgångarna 2017, 2016 och 2015. Flaskan blev degorgerad i juni 2021 utan dosage.

 

Bilden på etiketten föreställer för övrigt Gaspard själv.

 

Det här är en mycket bra champagne. Baserat på den här flaskan känns det dock som den kan vara inne i en något svagare fas idag jämfört med när jag provade den i januari 2022.

 


 

Doft: Något utvecklad, fruktig, gräddig och kryddig med lätt oxiderade toner. Inslag av röda äpplen, citrus, björnbär, svarta vinbär och lite kaffe.

 

Smak: Fruktig, syrlig och mycket torr smak av äppeljuice, björnbär och citron.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 

Mina tidigare intryck av 333.a (med länk till inlägget):

2022-01-09: 87

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar