Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 22 november 2022

2013 Vilmart Emotion

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

 

23 april 2022 (hemma)

 


 

Vilmarts årgångsrosé, som tidigare kallades för Grand Cellier Rubis, heter numera Emotion. Det här är den andra årgången, efter 2012, med det nya namnet.

 

Champagnen är en blandning av 60 % pinot noir i forn av rosé de saignée och 40 % chardonnay. Innan buteljering får den, i linje med producentens tradition, tio månaders lagring på ekfat. Den här flaskan blev degorgerad i mars 2020 med en dosage på 8 g/l.

 

Den är möjligen inte riktigt på samma nivå som de bästa årgångarna av denna champagne, men den är redan snudd på fantastisk. Det ska bli intressant att se hur bra den kan bli med ytterligare lagring!

 

Doft: Fruktig och komplex. Inslag av hallon (men snarare geléhallon än riktiga), blodapelsin, jordgubbar, mandlar, gula äpplen och clementin.

 

Smak: Fruktig, frisk, och torr. Relativt elegant. Hallon, blodapelsin, mandlar och jordgubbar. Hög syra.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2027-2034

 

Mina intryck av tidigare årgångar av Grand Cellier Rubis / Emotion:

1997: 91 (2016-06-04)

2009: 90 (2021-12-25)

2010: 92 (2021-12-22)

2011: 88 (2019-07-12)

2012: 90 (2021-08-21)

 



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar