(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)
12 juli 2019 (Dorint Strandhotel i Binz)
Firar mamma med den här!
Vilmarts årgångsrosé görs med hjälp av saignéemetoden, men istället för att buteljera en ren pinot noir väljer man att tillsätta 40 % chardonnay till den slutliga blandningen. I likhet med odlarens övriga champagner görs den utan den malolaktiska jäsningen och den får tio månaders lagring på ekfat innan den buteljeras. Dosagen uppgår till 8 g/l och flaskan blev degorgerad i april 2016. Jag köpte den från Franska Vinlistan i april 2018 och det här är fortfarande aktuell årgång.
Det är inte längre någon överraskning att Vilmart briljerar även i allmänt svaga årgångar och denna 2011:a är följaktligen mycket, mycket bra och dessutom väldigt charmig! Den kommer dock att vinna på ytterligare lagring.
Doft: Utvecklad, bärig och något kryddig doft med inslag av körsbär, spritpenna, röda äpplen, lakrits, vitpeppar och jordgubbar.
Smak: Bärig, frisk och något utvecklad. Hallon, blodapelsin, körsbär och jordgubbar. Fin kittlande syra!
Betyg idag: 88
Sannolikt bäst: 2022-2028
Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar