Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 29 oktober 2019

2011 Vilmart Grand Cellier Rubis

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

12 juli 2019 (Dorint Strandhotel i Binz)Firar mamma med den här!

Vilmarts årgångsrosé görs med hjälp av saignéemetoden, men istället för att buteljera en ren pinot noir väljer man att tillsätta 40 % chardonnay till den slutliga blandningen. I likhet med odlarens övriga champagner görs den utan den malolaktiska jäsningen och den får tio månaders lagring på ekfat innan den buteljeras. Dosagen uppgår till 8 g/l och flaskan blev degorgerad i april 2016. Jag köpte den från Franska Vinlistan i april 2018 och det här är fortfarande aktuell årgång.

Det är inte längre någon överraskning att Vilmart briljerar även i allmänt svaga årgångar och denna 2011:a är följaktligen mycket, mycket bra och dessutom väldigt charmig! Den kommer dock att vinna på ytterligare lagring.

Doft: Utvecklad, bärig och något kryddig doft med inslag av körsbär, spritpenna, röda äpplen, lakrits, vitpeppar och jordgubbar.

Smak: Bärig, frisk och något utvecklad. Hallon, blodapelsin, körsbär och jordgubbar. Fin kittlande syra!

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2022-2028

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar