(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)
21 augusti 2021 (hemma)
Vilmarts årgångsrosé Grand Cellier Rubis i ny kostym! Den har fått nytt namn, Emotion, och ny etikett, men är precis som tidigare gjord på 60 % pinot noir (rosé de saignée) som kompletterats med 40 % chardonnay. Dessutom jäst och lagrad tio månader på ekfat och framställd utan den malolaktiska jäsningen. Den här flaskan blev degorgerad i januari 2018 med en dosage på 8 g/l. Jag köpte den från Franska Vinlistan i mars 2021. Aktuell årgång idag är 2013.
Det här är en fantastisk champagne med intressant potential! Jag dricker flaskan över tre dagar och den håller ihop väl och blir mer och mer harmonisk ju längre tiden går.
Doft: Bärig, fruktig, komplex och något utvecklad. Inslag av hallon (möjligen mer geléhallon än riktiga), blodapelsin, ek, persika, vattenmelon, jordgubbar, gula äpplen, clementin och mandlar. På tredje dagen dyker det upp lite lakrits och sköna sherrytoner.
Smak: Fruktig, frisk och torr med fin koncentration och hög syra. Hallon och blodapelsin får efter hand sällskap av persika och jordgubbar.
Betyg idag: 90
Sannolikt bäst: 2025-2033
Mina intryck av Grand Cellier Rubis (med länkar till resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar