Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 16 november 2022

Elise Dechannes Tradition (2017-bas)

(100 % pinot noir)

 

8 april 2022 (hemma)

 


 

Elise Dechannes är en intressant producent med hemvist i Les Riceys nere i Aube. Efter en karriär i bankvärlden återvände hon till hembyn 2008 för att ta över ansvaret för familjens verksamhet. Elise har tillgång till 4,6 hektar odlingar och i likhet med de flesta odlare i denna del av Champagne är det pinot noir som är den stora druvan, men hon odlar även chardonnay. Hon började ställa om till ett ekologiskt jordbruk 2015 och sedan 2018 är hon certifierad. Hennes sortiment består av åtta champagner och ett stilla rosévin, en så kallad rosé des Riceys.

 

Tradition är producentens instegsvin som görs på pinot noir från Les Riceys och vinifieras på ståltank. Den här utgåvan har 2017 som basårgång, med tillägg av 20 % reservvin. Flaskan blev degorgerad i mars 2021 med en dosage på 3 g/l.

 


 

En mycket trevlig champagne.

 

Doft: Initialt lite brödig; senare fruktig och något kryddig. Inslag av brioche, plommon, smultron, rabarber och svarta vinbär – med en pikant ton av lök som svävar i bakgrunden och sticker fram emellanåt.

 

Smak: Frisk, bärig och mycket torr. Den är ren och naturlig och samtidigt förhållandevis generös. Jordgubbar, hallon och lime. Hög syra.

 

Betyg idag: 82

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar