Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 19 juni 2022

2009 Vilmart Grand Cellier Rubis

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

 

25 december 2021 (hemma)

 


 

Det här är ännu en fantastisk årgång av Vilmarts årgångsrosé, om än inte riktigt på samma nivå som 2010 som jag drack häromdagen. Den här flaskan blev degorgerad i december 2013 med en dosage på 8 g/l.

 

Grand Cellier Rubis har numera nytt namn och utseende. Sedan årgång 2012 kallas den för Emotion, men det är fortfarande ”samma” champagne.

 

Doft: Kraftfull, utvecklad, fruktig och efter hand gräddig. Inslag av hallon, mogna röda äpplen, smultron, lite apelsinmarmelad och några mandlar. Dag två är det mycket tranbär.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, syrlig och torr smak med fin koncentration. Hallon och söta äpplen får sällskap av mogna jordgubbar och mogna körsbär. Lång och syrlig eftersmak med citrus och tydlig sälta.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2019-2025

 

Mina tidigare intryck av Grand Cellier Rubis 2009 (med länk till inlägget):

2014-08-03: 88

 

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):

1997: 91 (2016-06-04)

2010: 92 (2021-12-22)

2011: 88 (2019-07-12)

2012: 90 (2021-08-21)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar