Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 26 november 2022

2004 Schramsberg Blanc de Blancs

(100 % chardonnay)

 

29 april 2022 (hos Marina i Lund)

 


 

Schramsberg är en välrenommerad producent av mousserande viner med hemvist i Napa Valley i Kalifornien. Den ursprungliga verksamheten grundades 1862 av den tyske immigranten Jacob Schram. Efter hans död fick egendomen förfalla och nya ägare slutade producera vin. Det var först 1965 när Jack och Jamie Davies köpte Schramsberg, med den tydliga målsättningen att börja producera champagneliknande mousserande vin, som fröet till dagens verksamhet såddes. Det första vinet man gjorde från startåret var en blanc de blancs, som enligt deras historiebeskrivning var USA:s första kommersiellt producerade chardonnaybaserade brut. Idag framställer man 12-14 olika mousserande viner varje år och parallellt gör man även ett stort antal stilla viner under varumärket Davies Vineyards (på cabernet sauvignon och pinot noir). Druvorna som används till de mousserande vinerna är primärt chardonnay och pinot noir, men man har även en vingård som är planterad med den ovanliga druvsorten flora som är en korsning mellan sémillon och gewürztraminer.

 

Denna årgångs-blanc de blancs görs, som sig bör, på chardonnay. Jag vet inte säkert, men jag gissar att det är en sendegorgerad flaska. Aktuell årgång idag är 2019.

 

Det här är ett mycket bra mousserande vin! Det serveras blint vid en provning och många av provningsdeltagarna tror att det är champagne de dricker. En påtagligt låg syra gör att jag misstänker att det kommer från en annan, varmare region.

 

Doft: Utvecklad och fruktig. Initialt med lite reduktiva toner. Inslag av krut, körsbär, lite jord, gröna äpplen och tropisk frukt.

 

Smak: Utvecklad och fruktig smak av körsbär, gula äpplen och stenfrukt. Fin intensitet, men låg syra och relativt kort.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2019-2025

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar