(60 % pinot noir, 40 %
chardonnay)
4 juni 2016 (Gondolen i
Stockholm)
Vilmarts årgångsrosé får
sin rosa färg genom skalkontaktsmetoden, till skillnad mot den enklare och
årgångslösa Cuvée Rubis, som görs med hjälp av blandning. Istället för att
buteljera en ren pinot noir, som sannolikt givit en kraftigare och fruktigare
champagne, väljer man dock att tillsätta 40 procent chardonnay till den
slutliga blandningen.
Om jag är rätt påläst
var 1997 den andra årgången av Grand Cellier Rubis (och 1990 var den första). Den här flaskan dracks till (och framförallt mellan) tre
goda rätter på klassiska Gondolen i Stockholm. Den är väldigt tillgänglig
direkt från start, men lyfter märkbart efter två-tre timmars luftning! En
härlig champagne!
Doft:
Utvecklad, bärig, något kryddig och klart rödvinslik doft
med inslag av jordgubbar, hallon, tranbär, hö och gräddkola.
Smak:
Utvecklad, frisk och mycket bärig smak. Oerhört
lättdrucken - den slinker ner som ett glas saft! Jag översköljs av jordgubbar,
bröd, gräddkola och vit choklad.
Betyg idag: 91
Sannolikt bäst: 2013-2018
Sannolikt bäst: 2013-2018
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar