Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 9 november 2022

Gaspard Brochet Chardonnay (Pie) Tome I

(100 % chardonnay)

 

31 mars 2022 (hemma)

 


 

Gaspard Brochet är tveklöst ett av Champagnes största stjärnskott på senare år. Parallellt med att han driver familjefirman Vincent Brochet har han lanserat en serie eftertraktade champagner i små volymer under eget namn. Först ut var en druvren pinot noir, kallad Lion efter lejonet på etiketten. Sedan kom denna chardonnay, benämnd Pie (skatan), och Âne (åsnan) som är en blandning av pinot noir och chardonnay. Ekorren (Pinot d’Écureuil), instegschampagnen 333 och en ratafia har därefter kompletterat sortimentet.

 

Det här är den första utgåvan av denna champagne, därav tillägget Tome I i namnet. Skatan är jäst på fat och gjord på chardonnay från vingården Les prés mousseux i Écueil och rankor som planterades 1989 av Vincent Brochet. I det här fallet handlar det om druvor från skörden 2018. Den här flaskan blev degorgerad i november 2020 med en dosage på 3 g/l.

 

Den är så klart ung men redan mycket, mycket bra! Champagnen dricks över tre dagar och håller ihop bra.

 

Doft: Generös, fruktig, kryddig och komplex. Inslag av krut, gummi, päron, vanilj, citron och vita blommor. Tonerna av gummi förstärks till andra glaset och det handlar snarare om ballong än cykelslang. Efter hand dyker det även upp inslag av mogen persika och svarta vingummin. Dag två är krut- och gummitonerna som bortblåsta. På tredje dagen möts jag av massor av saltlakrits.

 

Smak: Frisk, mycket torr och något fruktig smak med tydlig sälta. Ung och elegant med bra intensitet och hög syra. Citron, päron och lite grapefrukt får på tredje dagen sällskap av lakrits.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar