Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 20 november 2022

2018 Clandestin Les Grandes Lignes

(100 % chardonnay)

 

20 april 2022 (hemma)

 


 

Les Grandes Lignes från Clandestin görs på chardonnay från ett söderläge i vingården Sorbée i Buxières-sur-Arce. Vinet är spontanjäst och lagrat (7 månader) i begagnade ”medelstora” ekfat, så kallade demi-muids. Flaskan blev degorgerad i oktober 2020 utan dosage.

 

Det här är en mycket bra champagne med väldigt komplex doft. Samtidigt är den tydligt ung och stram idag. Jag dricker den över två dagar och den är lite mar harmonisk dag två.

 

Doft: Först fruktig och något kryddig med fint oxiderade toner. Inslag av mogna äpplen, smör och päron. Ganska snart ändrar den karaktär och det dyker upp bakpulver, gula blommor, smördeg, peppar och kanel. Ytterligare en stund senare uppstår tydligt parfymerade toner med stenfrukt och granbarr.

 

Smak: Syrlig, något fruktig och mycket torr. Ung och tydligt stram. Omogna äpplen får sällskap av dito päron, torr citron och grapefrukt. Hög syra.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 

Jag har tidigare druckit årgång 2016 av Les Grandes Lignes.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar