Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 17 november 2022

2015 Chartogne-Taillet Hors Série

(100 % chardonnay)

 

9 april 2022 (hemma)

 


 

Det här är första årgången av en ny champagne från Chartogne-Taillet. Det är en fatjäst blanc de blancs där 90 % av druvorna kommer från vingården Chemins de Châlons i Avize och 10 % från oympade stockar i Heurtebise i Merfy. Flaskan blev degorgerad i november 2020 med en dosage på 2 g/l. När dessa rader skrivs har även årgång 2016 hunnit släppas.

 

En härlig champagne som känns väldigt tillgänglig redan idag!

 

Doft: Brödig, fruktig, parfymerad, komplex och något oxiderad. Inslag av jäst, honung, ek, gröna äpplen, colanappar, krusbär och smör. Dag två dyker det upp lite nötter och senare även en bränd brödkant.

 

Smak: Frisk, fruktig, mycket torr och generös smak med tydlig sälta. Äpplen, citrus, krusbär och smör. Hög syra, men fin balans.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar