Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 24 november 2022

Paul Launois Monochrome #3

(100 % chardonnay)

 

27 april 2022 (hemma)

 


 

Det här är Monochrome #3 från Paul Launois – även om det står #1 på etiketten. Jag har precis fått bekräftat av Sarah Launois att det skedde ett misstag när etiketterna skulle skrivas ut. Monochrome #1 var baserad på 2015 års skörd, medan denna den tredje utgåvan har 2017 som basårgång. Basårgången står för 83 % av blandningen och andelen reservvin är således 17 %. Champagnen är jäst i ståltank och gjord med den malolaktiska jäsningen. Flaskorna blev degorgerade i maj 2020 med en dosage på 2 g/l. Aktuell version idag är Monochrome #5 med 2019-bas.

 

Det här är en mycket trevlig champagne som dricks bra idag.

 

Doft: Autolytisk och blommig. Inslag av jäst, surdegsbröd, citron och päron.

 

Smak: Syrlig, något fruktig och mycket torr. Citron, päron, lite kritiga mineraler och till slut även lakrits. Beskedlig syra.

 

Betyg idag: 83

 

Sannolikt bäst: 2026-2031

 


 

Framsidan är fel, men informationen på baksidan är korrekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar