Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 8 november 2022

Jean Velut Lumière et Craie

(100 % chardonnay)

 

29 mars 2022 (hemma)

 


 

Det här är första gången jag provar något från Jean Velut i Montgueux. Champagnen som uteslutande är baserad på reservvin blev degorgerad i juni 2018 med en dosage på 6 g/l.

 

Dessvärre är den här halvflaskan defekt, sannolikt på grund av en till synes svag kork. Det är inget större fel på doften, men champagnen känns brådmogen och obalanserad. Den är alltså inte korkskadad, ”bara” förstörd i största allmänhet.

 

Doft: Utvecklad, fruktig, jordig och kryddig doft med inslag av bokna äpplen, smör, hasselnötter, gräddkola, oregano och kex.

 

Smak: Brådmogen, frisk, torr och mycket lätt smak. Utspädd äppeljuice med grillad citron och lite gräddkola. En närmast obefintlig frukt gör att den är klart obalanserad.

 

Betyg idag: 0

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar