(100 % pinot meunier)
5 april 2022 (hemma)
Caillez Lemaire är en odlare i Damery (Vallée de la Marne). Man äger sju hektar och håller för närvarnade på att ställa om till ett ekologiskt arbetssätt. Sortimentet består av fem champagner, en coteaux champenois, en ratafia, en fine och en marc.
Deras ratafia görs på en fatlagrad solerablandning. Och den är mycket bra! Jag dricker den vid sammanlagt nio tillfällen under en period av femton dagar. Den presterar på en hög nivå från start – utan att nämnvärt förbättras därefter – och håller ihop bra under de tolv-tretton första dagarna. Därefter tappar den successivt. Jag sparar en liten slatt som jag provar på dag tjugosex. Då är den tydligt försvagad, men fortfarande mycket angenäm.
Doft: Kraftfull, kryddig, nötig, komplex och lite spritig doft med tydliga toner av cognac. Inslag av ek, vanilj, tobak, valnötter och honung. Efter hand fruktig med inslag av plommon, blodgrape, hallon och körsbär. Senare även torkade körsbär och svarta vinbär.
Smak: Söt, frisk, fruktig och kryddig smak. Initialt med en tydlig alkoholhetta. Toner av hallon och blodgrape samsas med hasselnötter och svarta vinbär. Det finns en bra syra som matchar den söta frukten, men alkoholen tar lite över och sänker helhetsintrycket en aning. Den tappar lite i komplexitet redan från dag två. Samtidigt mattas alkoholhettan successivt och från dag sex är den nästa borta, vilket bidrar till en mer harmonisk upplevelse. På den tionde dagen dyker det upp en trevlig ton av gräddkola. Från och med dag fjorton börjar den tappa i intensitet och helhetsintrycket blir lite mindre bra.
Betyg idag: 88
Sannolikt bäst: När den öppnas
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar