Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 29 november 2022

2018 Marie Courtin Coteaux Champenois Le Blanc du Tremble

(100 % pinot noir)

 

3 maj 2022 (hemma)

 


 

Denna vita coteaux champenois från Dominique Moreau görs på pinot noir från hennes vingård Le Tremble i Polisot (Côte des Bar). Vinet är spontanjäst och lagrat (11 månader) i två 500-liters amforor, en gjord av lera och en av sandsten, innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsats av svavel.

 

Det här är mycket bra idag och kan säkert vinna på fyra-fem års ytterligare lagring. Jag har tidigare druckit årgång 2016 av detta vin och det är slående hur lika de båda årgångarna är.

 

Doft: Kryddig, något fruktig och komplex. Till en början med tydligt reduktiva toner. Inslag av gul stenfrukt, tändstickor, steniga mineraler, ballong, jordgubbar, gula äpplen och körsbär. Därefter även halstablett med citronsmak och långt senare sågspån.

 

Smak: Syrlig, fruktig, mycket torr och relativt lätt. Citron, gula äpplen, honung och några körsbär. Tonerna av citron blir starkare ju längre tiden går. Mycket hög syra.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2026-2031

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar