Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 8 november 2022

2015 Marguet Ambonnay

(53 % pinot noir, 47 % chardonnay)

 

30 mars 2022 (hemma)

 


 

Det här är en av Benoît Marguets byspecifika champagner, närmare bestämt från hembyn Ambonnay. De biodynamiskt odlade druvorna kommer från vingårdarna Les Saints Rémys, Les Beurys, Les Crayères, La Grande Ruelle, Les Bermonts och Le Parc. Flaskan blev degorgerad i september 2020 utan dosage.

 

Det här är en härlig champagne med underbart komplex doft och ren och naturlig smak! Den är dock fortfarande ung och fyra-fem års ytterligare lagring bör ta den till en ny nivå.

 

Doft: Generös, fruktig, komplex och fint oxiderad. Inslag av (i tur och ordning) inlagd gurka, dill, hallon, citron, krita, grapefrukt, vita blommor, vit persika, äpplen, persilja, gräddkola och krusbär. Vid högre temperatur blir den kryddig och parfymerad. Senare dyker det även upp toner av smör som stått framme, mjölkchoklad och till slut massor av lemoncurd.

 

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr. Ung, ren och naturlig. Citron, omogna gröna äpplen, vit persika och hallon till en början. Senare Golden Delicious och smör. Påtaglig syra.

 

Betyg idag: 88(+)

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar