Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 15 november 2022

2018 Chevreux-Bournazel La Parcelle La Capella

(100 % pinot meunier)

 

7 april 2022 (hemma)

 


 

Det här är ännu en spännande champagne från La Parcelle! La Capella görs på meunier från Barzy-sur-Marne och druvorna i den här årgången skördades 3-4 september 2018. Därefter fick vinet jäsa spontant på gamla fat, inklusive full malolaktisk jäsning, och lagras på de samma i tio månader innan det slutligen buteljerades den 26 juli 2019. Flaskan blev degorgerad i januari 2021 utan dosage.

 

Doften är mycket lik systerchampagnen Vigne de Connigis jag drack dagen innan. Smakmässigt känns den ännu yngre och jag kan konstatera att det här är ännu en champagne med potential.

 

Doft: Blommig, något kryddig, tydligt komplex och fint oxiderad. Inslag av hyacint, tvål, citron, gula äpplen, päron, smör, grahamskex, krusbär, salmiak och blåbär. Dag två uppstår tydligt gröna toner.

 

Smak: Tydligt ung, elegant, något syrlig, aningen fruktig och mycket torr smak med tydlig sälta. Mest torr citron och lite omogna äpplen till en början. Efter hand även några omogna blåbär. Dag två är den något mer harmonisk, samtidigt som intensiteten försvagats. Då dyker det även upp lite krusbär. Mycket hög syra och bra energi.

 

Betyg idag: 85(+)

 

Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar