Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 13 november 2022

2013 Vilmart Ratafia Chardonnay

(100 % chardonnay)

 

5 april 2022 (hemma)

 


 

Vilmart gör numera en ratafia på 100 % pinot noir och en på 100 % chardonnay. Detta är den senare och baserad på skörden 2013. Ambitiöst nog är den lagrad på fat i hela sju år.

 

Det här är en mycket bra ratafia, men som en stor vän av Vilmarts champagner hade jag väldigt högt ställda förväntningar och hade faktiskt förväntat mig en (ännu) större upplevelse. Jag dricker den vid nio tillfällen under en period av femton dagar. Den är väldigt bra direkt ur startblocken och håller samma höga nivå, dock utan att lyfta, till och med den femtonde dagen. Jag sparar en liten del av flaskan till dag tjugosex och då har den tappat en del, men är fortfarande mycket trevlig.

 

Doft: Nötig, blommig, fruktig och kryddig. Inslag av aprikosgodis, honung, mentol och smörkola. Dag två dyker det även upp valnötter och på tionde dagen möts jag av tydliga toner av lakrits.

 

Smak: Mycket frisk, fruktig, söt och förhållandevis elegant smak med tydlig alkoholhetta. Söt citron och aprikos får sällskap av gul persika, honung och smörkola. Dag två dyker det upp tydliga toner av katrinplommon. På fjärde dagen är alkoholhettan mindre besvärande och på dag sex är den helt borta.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: Framför brasan en blåsig dag i november

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar