Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 30 november 2022

2018 Pierre Gerbais Coteaux Champenois Blanc

(100 % pinot blanc)

 

4 maj 2022 (hemma)

 


 

Det här är något så ovanligt som en coteaux champenois gjord på 100 % pinot blanc. Aurélien Gerbais gör detta vita vin från gamla stockar (planterade 1904!) i den sydsluttande vingården Les Proies i Celles-sur-Ource (Côte des Bar). Efter skörden får druvorna macerera över natten (jag är osäker på om det egentligen är tillåtet – någon som vet?) och vinet genomgår den malolaktiska jäsningen innan det lagras på ståltank i tio månader. Det gjordes totalt 512 flaskor av den här årgången.

 

Man får ge producenten en eloge för den mycket stilrena och självsäkra etiketten! Man skriver endast ut vad det är i flaskan (coteaux champenois) och varifrån det kommer (Celles-sur-Ource). Bortsett från den diskreta (och knappast välkända) logotypen finns det inga behov av att lyfta fram sitt namn. Den informationen samt årgång och lite till hittar man på baksidan.

 

Det här är ett härligt vin! Gissningsvis vinner det på några års ytterligare lagring. Vinet i min flaska tappar dock oroväckande snabbt i intensitet.

 

Doft: Fruktig, kryddig och komplex. Inslag av gul persika, citron, gröna äpplen, vitpeppar, orientaliska kryddor (à la libanesisk buffé), kokt potatis och kiwi.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr smak med tydlig sälta. Gul persika, salt citron, aprikos och kiwi.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2024-2029

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar