Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 13 mars 2021

1997 Cuvée Louise

(60 % chardonnay, 40 % pinot noir)

 

10 oktober 2020 (Café Live i Malmö)

 


 

Cuvée Louise 1997 producerades, men släpptes aldrig på marknaden. Därför är det extra kul att få prova just den och se hur den presterar mot de övriga, på pappret starkare, årgångarna! Rent generellt tycker jag att 1997 är en underskattad årgång. Den hamnade ofrånkomligen snabbt i skuggan av 1996, men det var faktiskt relativt många producenter som valde att släppa årgångschampagner detta år. Trots att dessa snabbt stämplades som champagner som borde drickas unga, upplever jag att de få 97:or man stöter på idag i de allra flest fall känns väldigt fräscha och klart långlivade.

 

Det här är en mycket bra champagne! Även om den inte riktigt matchar 96:an och 95:an i glasen bredvid gör den absolut inte bort sig. Och fräschören är det definitivt inget fel på!

 

Doft: Utvecklad, fruktig och klart reduktiv doft med viss sälta och aningen stalliga toner. Inslag av krut, gummi, ostron, stjärnfrukt, äpplen och päron.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, torr och tydligt reduktiv. Äpplen, päron och stenfrukt berikas av lite salmiak. Syra och frukt i bra balans! Fin längd.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2017-2024

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar