Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 23 mars 2021

1980 Cuvée Louise

(60 % chardonnay, 40 % pinot noir)

 

10 oktober 2020 (Café Live i Malmö)

 


 

Den nionde och sista flighten i den unika Cuvée Louise-provningen, där vi provar samtliga släppta årgångar och några till, avslutas i stor stil med de två äldsta årgångarna, 1980 och 1979, båda på magnum!

 

Den här är en s k vinothèque-utgåva som kommer direkt från husets källare. Etiketten är också av nyare art än vad som var brukligt när den här champagnen ursprungligen släpptes.

 

Det här är en mycket, mycket bra champagne! Den är fullt utvecklad, men känns samtidigt oerhört fräsch för sin ålder!

 

Doft: Mogen, parfymerad och nötig doft med tydlig sälta. Inslag av gräddkola, bokna äpplen, mörk choklad, apelsin, lakrits, torkad aprikos och hav.

 

Smak: Mogen, frisk, fruktig och torr smak av bokna äpplen och apelsinmarmelad som kompletteras av lite honung och aprikos.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2000-2014?

 


 

De båda magnumflaskorna skapar stor uppståndelse även bland erfarna provare och kända skribenter. På bilden syns (från vänster) Anders Melldén, vår värdinna Marina, Essi Avellan och Ann Samuelsen.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar