(30-40 % pinot noir, 30-40 % pinot meunier, 20-30 % chardonnay)
16 oktober 2020 (på kontoret)
Jag anordnar en provning och vill inleda med en traditionell storhuschampagne som aperitif innan själva provningen. Valet faller på den här. Den liksom övriga champagner serveras helblint för att inte riskera skapa några förutfattade meningar bland provningsdeltagarna.
Världens mest producerade champagne är känd för de flesta, men samtidigt påfallande anonym. Det enda som framgår av flaskan är att den är gjord på de tre stora druvorna och baserad på mer än hundra olika viner, men inte hur fördelningen mellan druvorna ser ut, vilka årgångar den bygger på eller när den blev degorgerad. Men gissningsvis är det få av de som dricker den som över huvud taget reflekterar över dessa saker.
Druvblandningen, som i praktiken varierar något från år till år, är klart dominerad av blå druvor (70-80 %). Andelen reservviner uppgår till 20-30 % beroende på basår och dosagen anges till 9 g/l. Den här flaskan är nyköpt, i praktiken plockad från Systembolagets hylla i början av oktober.
Det här är en välgjord och charmig champagne, men samtidigt klart generisk. Med andra ord: man mår inte dåligt av att dricka den, men den är inte särskilt spännande! Även om den är framtagen för att drickas ung bör den vinna på lagring.
Doft: Brödig och fruktig doft med viss sötma. Inslag av jäst, gul stenfrukt, massor av päron, gult fruktgodis och citrus.
Smak: Fruktig, frisk, torr och något bitter smak med en tydlig sötma. Mogna äpplen och päron har sällskap av citrus och citrusskal.
Betyg idag: 79
Sannolikt bäst: 2025-2031
Mina tidigare intryck av denna champagne (med länkar till resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar