Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 22 mars 2021

1981 Cuvée Louise

(60 % chardonnay, 40 % pinot noir)

 

10 oktober 2020 (Café Live i Malmö)

 


 

Det här är flightens och möjligen hela provningens största överraskning! Det är en fantastisk champagne och klart bäst i den här omgången, där den stöter på motstånd i form av åren 1982, 1985 och 1987. 1981 är förvisso känd som en kvalitativt mycket bra (men liten) årgång, men att den ska kännas så här potent och dessutom överträffa de båda erkänt långlivade storheterna 82 och 85 är helt klart en skräll! Hela bordet hajar till när flaskan avtäcks. Själv var jag helt övertygad om att det här var 1982…

 

Doft: Mogen och fruktig med inslag av vax, apelsinskal, hav, torkad frukt, bokna äpplen, gräddkola, vit choklad och aprikos.

 

Smak: Utvecklad och fruktig smak med påtaglig sälta. Torkad frukt möter apelsinmarmelad. Känns perfekt balanserad. Fin intensitet, men var sannolikt (ännu) piggare för fem år sedan.

 

Betyg idag: 92

 

Sannolikt bäst: 2000-2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar