Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 2 mars 2021

1983 Cuvée Louise Rosé

(ca 55 % chardonnay, 45 % pinot noir)

 

10 oktober 2020 (Café Live i Malmö)

 


 

Det här är en fantastisk champagne och klar vinnare i flighten! Att den sedan efter avtäckning visar sig vara 83:an är något av en skräll. Jag var helt övertygad om att det här var 1982, en årgång som trots sin ålder brukar vara oerhört bra även idag. Att en 83:a presterar så här fint är helt klart en överraskning. Årgången var visserligen mycket bra, men snarare en ”fyra” än en ”femma” och det är sällan man stöter på riktigt bra flaskor nu för tiden. Betyget är något generöst, men den var å andra sidan rimligen ännu bättre för fem år sedan.

 

Intressant nog gjordes det ingen vanlig (vit) Cuvée Louise detta år.

 

Doft: Mogen doft med lätt stalliga toner och viss sötma. Inslag av smutsig honung, apelsinmarmelad, läder, bokna äpplen och gräddkola. Möjligen dyker det även upp lite kexchoklad på slutet.

 

Smak: Mogen, frisk och torr med relativt hög syra. Bokna äpplen och torkad frukt får sällskap av gräddkola och en aning honung. Lång, härlig eftersmak.

 

Betyg idag: 92

 

Sannolikt bäst: 2000-2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar