(100 % pinot noir)
21 januari 2016 (hemma)
Ännu en härlig champagne
från Marie-Courtin! Efflorescence görs på pinot noir från samma sluttande
vingård som ger druvor till Résonance. Men medan druvorna till det något enklare
systervinet tas från toppen av sluttningen, där lagret av matjord är tunt, görs
Efflorescence på druvorna från foten av sluttningen där jorden dessutom är rik
på lera. Och medan Résonance görs på ståltank använder Dominique Moreau gamla
små ekfat för jäsning och lagring av vinet till Efflorescence. Ingen av hennes
champagner får någon dosage.
Det här är en mycket ren
champagne med naturlig smak, men även om den är en mycket angenäm upplevelse
redan idag bör den tveklöst lagras! Flaskan köpt på Skål i Köpenhamn i augusti 2015.
Doft:
Komplex doft med viss fatkaraktär. Först brödig och senare fruktig. Inslag
av jäst, röda äpplen (mycket röda äpplen), smör, ost, nougat och gräddkola.
Smak:
Ung, stram, frisk och snustorr. Äpplen, citron och nougat.
Betyg idag: 88
Sannolikt bäst: 2021-2026
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar