Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 8 december 2016

Lilbert-Fils Perle

(100 % chardonnay)

22 oktober 2016 (hemma)

Perle är Lilberts variant av den klassiska champagnestilen crémant de Cramant, som betecknade en champagne som gjordes med lägre tryck än vanligt. Sedan crémant blivit en beteckning för mousserande viner från övriga Frankrike har dock namnet försvunnit från Champagne. Men stilen existerar fortfarande och i Lilberts fall innebär det att Perle buteljeras med ett tryck på tre och en halv till fyra atmosfärer, istället för sex som är det normala. Det ger en champagne med lite snällare bubblor och därmed delvis annan karaktär. För övrigt görs champagnen på druvor från gamla stockar och jämfört med odlarens standardchampagne får den dessutom ligga ett till två år extra på jästfällningen.

Även om det här är en mer ambitiös produkt än standardcuvéen (som jag skrev om här) upplever jag inte att det är en bättre champagne. Flaskan köpt via Systembolagets beställningssortiment i april 2016. Gissningsvis har den legat några år hos importören, för den känns relativt utvecklad.

Doft: Utvecklad doft med tydliga chardonnaytoner. Inslag av gula äpplen, ljust bröd, citrus och lite persika. Senare, efter mycket luft och vid högre temperatur, framträder klart gräddiga toner.

Smak: Frisk, torr och något utvecklad smak av gröna äpplen, kvitten och vit persika.

Betyg idag: 80

Sannolikt bäst: 2015-2019


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar