(50 % chardonnay, 25 %
pinot noir, 25 % pinot meunier)
29 oktober 2016 (Bulles
Bio 2016 i Köpenhamn)
Sapience, som för övrigt
betyder visdom på latin, lanseras som den första biodynamiska
prestigechampagnen. Sanningshalten i det påståendet beror i mångt och mycket på
hur man väljer att definiera termen prestigechampagne, men låt oss inte bråka
över det! Det här är en champagne som Benoit Marguet är märkbart stolt över.
Den bygger på ett samarbete mellan honom själv och Hervé Jestin (tidigare källarmästare
hos Duval-Leroy i många år och nu med motsvarande tjänst på Leclerc-Briant)
samt inte minst några av Champagnes främsta biodynamiska odlare som bidrar med
druvorna. Champagnen är gjord på chardonnay från David Léclapart, pinot noir
från Benoit Lahaye och pinot meunier från Vincent Laval (Georges Laval)!
Druvorna kommer genomgående från gamla odlingar och vinet får sin första
jäsning på fat och fatlagras dessutom i två år innan buteljering. Därefter får
det ligga på sin jästfällning i ungefär fem år. Den här flaskan blev degorgerad
i oktober 2015. Ingen eller mycket låg dosage (jag missade att fråga Benoit och
uppgifterna på nätet varierar mellan noll och 3 g/l). Det här är den andra
årgången av denna champagne. Den första var 2006 och gjordes då på endast
chardonnay (67 %) och pinot meunier (33 %). Det verkar som att ambitionen är
att den kommer att göras varje år framöver.
Den är fortfarande ung,
men det är tydligt vilken bra potential denna champagne har!
Doft:
Fruktig, något utvecklad doft med inslag av jäst, banan och smörkola.
Smak:
Frisk och mycket torr. Omogen frukt. Fin koncentration, men fortfarande
alldeles för ung.
Betyg idag: 88(+)
Sannolikt bäst: 2022-2028
Benoit Marguet är stolt över sin champagne:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar