(100 % chardonnay)
29 oktober 2016 (Bulles
Bio 2016 i Köpenhamn)
Ruppert-Leroy drivs av
Bénédicte Ruppert och Emmanuel Leroy. De har tillämpat ett ekologiskt och
hållbart arbetssätt sedan de tog över verksamheten efter Bénédictes pappa 2009.
Och sedan 2013 har de helt och hållet slutat att tillsätta svavel till sina
champagner. Helt enkelt för att man inte tycker att det behövs – samtidigt som
det ligger väl i linje med deras ambition att producera så rena och naturliga
champagner som möjligt! Sammantaget förfogar de över tre vingårdar/odlingslotter
i hembyn Essoyes: Fosse-Grely (planterad med pinot noir och chardonnay), Martin
Fontaine (chardonnay) och Les Cogneaux (pinot noir). I likhet med många andra
odlare nere i Aube, som Cédric Bouchard, Dominique Moreau (Marie-Courtin) och Bertrand Gautherot (Vouette & Sorbée), görs
samtliga champagner utan dosage. Baksidesetiketten avslöjar dock att man,
precis som Vouette & Sorbée, numera har husstatus!
Martin Fontaine görs på
chardonnay från vingården med samma namn. Vinet får ligga sex månader på fat
innan buteljering. Det är en mycket ren och elegant champagne!
Doft:
Blommig doft med inslag av mineral och äpplen.
Smak:
Mycket torr, frisk och framförallt väldigt ren. Ännu ung. Äpplen och citrus.
Betyg idag: 81
Sannolikt bäst: 2022-2026
Emmanuel Leroy och Bénédicte Ruppert:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar