Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 26 december 2016

2013 Ruppert-Leroy Martin Fontaine

(100 % chardonnay)

29 oktober 2016 (Bulles Bio 2016 i Köpenhamn)



Ruppert-Leroy drivs av Bénédicte Ruppert och Emmanuel Leroy. De har tillämpat ett ekologiskt och hållbart arbetssätt sedan de tog över verksamheten efter Bénédictes pappa 2009. Och sedan 2013 har de helt och hållet slutat att tillsätta svavel till sina champagner. Helt enkelt för att man inte tycker att det behövs – samtidigt som det ligger väl i linje med deras ambition att producera så rena och naturliga champagner som möjligt! Sammantaget förfogar de över tre vingårdar/odlingslotter i hembyn Essoyes: Fosse-Grely (planterad med pinot noir och chardonnay), Martin Fontaine (chardonnay) och Les Cogneaux (pinot noir). I likhet med många andra odlare nere i Aube, som Cédric Bouchard, Dominique Moreau (Marie-Courtin) och Bertrand Gautherot (Vouette & Sorbée), görs samtliga champagner utan dosage. Baksidesetiketten avslöjar dock att man, precis som Vouette & Sorbée, numera har husstatus!



Martin Fontaine görs på chardonnay från vingården med samma namn. Vinet får ligga sex månader på fat innan buteljering. Det är en mycket ren och elegant champagne!

Doft: Blommig doft med inslag av mineral och äpplen.

Smak: Mycket torr, frisk och framförallt väldigt ren. Ännu ung. Äpplen och citrus.

Betyg idag: 81

Sannolikt bäst: 2022-2026

Emmanuel Leroy och Bénédicte Ruppert:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar