(100 % chardonnay)
29 oktober 2016 (Bulles
Bio 2016 i Köpenhamn)
Bulles Bio är en årligt återkommande
mässa/champagneprovning i Reims där de flesta av Champagnes främsta
biodynamiska odlare finns representerade. I år hade de dessutom den goda smaken
att anordna en Köpenhamnsupplaga av spektaklet! Det var en väldigt trevlig
tillställning med glad atmosfär och uppsluppen stämning. Arrangemanget hölls i
konsthallen Charlottenborg och i centrum av allting stod (bokstavligen)
Bertrand Gautherot från Vouette & Sorbée! Han hade lämnat sin anvisade
plats längs en av väggarna och ställt sig mitt i rummet, med en gigantisk hink
med is där han förvarade sina champagneflaskor. Flaskorna öppnades med jämna
mellanrum medelst rejäla poppar och ivägflygande korkar – oftast i tydlig
riktning mot David Léclapart i andra ändan av lokalen. Den gode David verkade
mest tycka det var roligt och hämnades genom att försöka kasta tillbaka
projektilerna. Två av gångerna träffade han dock mig istället… Utöver Gautherot och Léclapart var det 17 andra vinbönder på plats och samtliga bjöd på tre viner vardera. Jag kommer i en
serie relativt kortfattade inlägg presentera höjdpunkterna från dagen och först
ut är alltså L’Artiste 2010 från David Léclapart:
L’Artiste är ”mellanvinet” i Léclaparts blanc
de blancs-trio. Medan instegsvinet L’Amateur är vinifierat i ståltank och
prestigevinet L’Apôtre på ekfat, är L’Artiste till hälften gjort på ekfat och
till hälften i ståltank. Gemensamt för samtliga är att de görs helt utan
dosage.
L’Artiste 2010 är galet ung idag och behöver
sannolikt många år på sig för att komma till sin rätt.
Doft:
Väldigt knuten. Inslag av äpplen och citrus.
Smak:
Ung, mycket frisk och toktorr. Omogen citrus, järn och
omogna äpplen.
Betyg idag: 85(+)
Sannolikt bäst: 2022-2028
Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar
till resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar