(46 % pinot meunier, 32
% pinot noir, 22 % chardonnay)
29 oktober 2016 (Bulles
Bio 2016 i Köpenhamn)
Det här var mitt första
möte med Jérôme Bourgeois-Diaz och hans champagner. Han är en odlare från Crouttes-sur-Marne,
byn i Champagnes västra utkant. Jag har kört hit från Épernay en gång för att
besöka Françoise Bedel och jag kan intyga att vi är långt västerut i förhållande
till de centrala delarna av Champagne! Faktum är att byn ligger närmare Paris
än Reims! Här har Bourgeois-Diaz 6,5 hektar odlingar med pinot meunier (3,5
ha), pinot noir (2 ha) och chardonnay (1 ha). Vinstockarna är i genomsnitt 35
år gamla och i likhet med Bedel tillämpar han ett ekologiskt och biodynamiskt
arbetssätt. Champagnerna har genomgående en mycket låg dosage (1-4 g/l).
3C, eller Trois Cépages,
är vad den heter; d v s en blandning av de tre stora champagnedruvorna.
Fördelningen varierar från årgång till årgång. I det här fallet är det en
meunier-dominerad blandning. Den här flaskan degorgerades den 17 mars 2016 och
är till 100 % baserad på 2013 års skörd. Dosage på 3 g/l.
Champagnen känns ung och
anonym i dagsläget.
Doft:
Diskret, något fruktig doft med inslag av äpplen.
Smak:
Mycket frisk och torr smak med få indikatorer. Gröna äpplen och mineral.
Betyg idag: 75
Sannolikt bäst: 2022-2026
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar