Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 18 maj 2023

Laherte Frères Petit Meslier (2018-bas)

(100 % petit meslier)

 

19 oktober 2022 (hemma)

 


 

En druvren petit meslier! Det är absolut inte unikt, men vad jag kommer ihåg är det första gången jag dricker en champagne som uteslutande är gjord på den här ovanliga druvan. Det här är också den första utgåvan av denna champagne, som är baserad på druvor från unga rankor som Aurélien Laherte planterade 2014 respektive 2018 i sin hemby Chavot. Druvan petit meslier ger syrarika viner även i varma årgångar och i tider av klimatförändringar med stigande temperatur som följd, kan en plantering av denna ses som ett sätt att anpassa sig till nya förutsättningar.

 

Denna premiärutgåva är baserad på skörden 2018 (60 %) med tillägg av reservvin från 2017 (40 %). Champagnen är spontanjäst på ekfat och gjord utan filtrering. Total produktion: 2620 flaskor. Den här blev degorgerad i januari 2021 med en dosage på 2 g/l.

 

Det här är en mycket bra champagne! Det ska bli intressant att se vilken lagringspotential den har. Den här flaskan dricks över två dagar och håller ihop bra.

 

Doft: Parfymerad och kryddig doft med inslag av yuzu, grapefrukt, clementin, nektarin, vitpeppar, vita blommor, gröna äpplen, cashewnötter, kiwi och brödkryddor.

 

Smak: Syrlig, fruktig, mycket torr och något kryddig smak med viss sälta. Toner av clementin, nektarin och citron samsas med äppelskal, lite mango och några mandlar. Påtaglig syra.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2026-2031

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar