Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 6 maj 2022

2015 Domaine Vincey La Première

(100 % chardonnay)

 

1 december 2021 (hemma)

 


 

Som namnet antyder var La Première den första champagnen från Domaine Vincey och då i årgången 2014. Det här är således den andra årgången, men samtidigt även den sista med detta namn för från och med 2016 har den bytt namn till Oger.

 

Champagnen är gjord på chardonnay från gamla rankor i Oger. I början av sin karriär som vinmakare (2014-2015) var Quentin Vincey osäker på hur vinerna skulle bli av att uteslutande använda sig av ekfat i vinifieringsprocessen. Därför är endast 50 % av den här årgången fatjäst och 50 % i ståltank, men från och med 2016 är det 100 % ek som gäller. Den här flaskan blev degorgerad i juli 2020 med en dosage på 3 g/l.

 


 

Det här en mycket bra champagne! Den dricks över två dagar och håller ihop bra.

 

Doft: Nötig och något fruktig doft med inslag av mandlar, marsipan och gröna äpplen.

 

Smak: Frisk, fruktig, nötig och mycket torr. Gröna äpplen och mandlar och till slut även en aning marsipan. Påtaglig syra, men bra balans.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar