Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 17 maj 2022

Krug Grande Cuvée (andra generationen)

(pinot noir, chardonnay, pinot meunier)

 

11 december 2021 (Vinkällaren Grappe i Stockholm)

 


 

Det här är den andra generationen av Krug Grande Cuvée, som även kallas för ”white label” efter den ljusa etiketten – som snarare är beige än vit i praktiken. Den gavs ut mellan åren 1982 och 1995. Tyvärr går det inte att säga exakt hur gammal den här flaskan är, men även om vi utgår från att den släpptes till försäljning i slutet av ovanstående tidsintervall innebär det att det handlar om en basårgång från 80-talet och reservviner som rimligen är från både 60- och 70-talet.

 

Det här är (fortfarande) en fantastisk och förhållandevis pigg champagne, även om den passerat sitt bästa drickfönster med viss marginal. Den bjuder på tydligt tertiära toner, har en riktigt härlig doft men något svagare smak.

 

Doft: Stor, mogen, komplex, nötig och gräddig doft med tydlig Krugparfym. Inslag av svamp, torkade aprikoser, russin, smör, gräddkola, grillad citron, mandlar, salted caramel, choklad och lite konjak.

 

Smak: Mogen, frisk och relativt fruktig smak med tydlig sötma. Mogna äpplen, hasselnötter och russin. Mycket lång eftersmak med tydliga inslag av blodgrape.

 

Betyg idag: 92

 

Sannolikt bäst: 1998-2015?

 


 

Notera den tyska etiketten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar