Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 7 maj 2022

2014 Domaine Vincey Le Grand Jardin

(100 % chardonnay)

 

2 december 2021 (hemma)

 


 

Le Grand Jardin är en av Domaine Vinceys årgångschampagner. Den görs på chardonnay från gamla rankor (planterade 1967) i vingården Le Grand Jardin i Oger. Den är fatjäst och gjord utan den malolaktiska jäsningen. Flaskan degorgerades i juli 2020 utan dosage.

 

En mycket bra champagne med intressant potential! Flaskan dricks över tre dagar.

 

Doft: Komplex, något fruktig och något kryddig doft. Första dagen hittar jag inslag av gula äpplen, citrus, krita, vitpeppar, lite vanilj och kex. Dag två dyker det upp apelsin, lite svamp, mango och slutligen tydliga toner av fruktgodis. Tredje dagen byter den karaktär igen och bjuder på tydliga inslag av jordgubbar och jordgubbsmilkshake.

 

Smak: Ung, syrlig, något fruktig och mycket torr smak med viss sälta. Till en början klart sluten med toner av citron, lime och gröna äpplen. När den öppnar upp sig en aning dyker det även upp lite persika. Dag två är den något mer harmonisk, men fortfarande tydligt ung. På tredje dagen är det till slut mer utvecklade toner av vanilj och jordgubbar.

 

Betyg idag: 87(+)

 

Sannolikt bäst: 2027-2032

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar