Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 14 maj 2022

Krug Grande Cuvée 168ème Édition

(52 % pinot noir, 35 % chardonnay, 13 % pinot meunier)

 

11 december 2021 (Vinkällaren Grappe i Stockholm)

 


 

En riktigt ambitiös Krugprovning tar sin början, där vi utöver Krug Rosé som inledande aperitif provar sex utgåvor av Grande Cuvée och de sjutton senaste årgångarna av Krug Vintage (1976-2008). Samtliga champagner serveras halvblint och uppdelade i sju flighter, vilket innebär att vi vet vilka flaskor som finns med i respektive runda men inte i vilken ordning de serveras.

 

Den inledande flighten består av tre relativt ungdomliga editioner av Grande Cuvée.

 

Krug Grande Cuvée 168ème Édition har 2012 som basårgång med tillägg av 42 % äldre reservviner. Champagnen är i praktiken en blandning av 198 viner från 11 olika år (1996-2012). Flaskan blev degorgerad våren (mars-april) 2019.

 

Det här är en fantastisk champagne redan idag även om den självklart är ung. Det finns en tydlig potential utöver de 90 poäng jag delar ut idag!

 

Doft: Något utvecklad, nötig och komplex doft med lätt rostade toner. Inslag av brioche, hasselnötter, nougat, kex, krut och en aning gummi. Efter hand något fruktiga toner av stenfrukt och citron.

 

Smak: Något utvecklad, frisk, fruktig och mycket torr smak med tydlig sälta. Gröna äpplen och citron får efter hand sällskap av lätt tropiska toner. Påtaglig syra och mycket lång eftersmak.

 

Betyg idag: 90(+)

 

Sannolikt bäst: 2028-2040

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar