Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 28 maj 2022

1990 Krug Vintage

(40 % pinot noir, 37 % chardonnay, 23 % pinot meunier)

 

11 december 2021 (Vinkällaren Grappe i Stockholm)

 


 

Krugprovningen fortsätter och nu har vi kommit fram till en av de största höjdpunkterna: den legendariska trion 1988, 1989 och 1990. Jag har druckit alla tre årgångarna tidigare, men aldrig samtidigt och att få prova dem sida vid sida är naturligtvis stort i sig.

 

Min vana trogen börjar jag redovisningen framifrån, med den yngsta årgången, det vill säga Krug 1990. Och vad ska man säga? Det här är bara så otroligt bra! Med det sagt känns den faktiskt lite äldre än vad den borde göra. Det var länge sedan jag drack den här champagnen, så jag har ingen färsk referens i minnet, men det här känns inte som en perfekt flaska.

 

Doft: Mogen, komplex, kryddig, parfymerad och nötig doft med hög wow-känsla. Inslag av champinjoner, torkad frukt, björnbär, ingefära, hasselnötter, smör och mogna/bokna äpplen.

 

Smak: Stor, mogen, frisk och nötig. Röda äpplen och hasselnötter får sällskap av grillad citron och lite brioche. Hög syra, men perfekt balans.

 

Betyg idag: 95

 

Sannolikt bäst: ?

 

Mina tidigare intryck av Krug 1990 (med länk till inlägget):

2015-12-31: 97

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar