Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 5 maj 2022

2016 Domaine Vincey Oger

(100 % chardonnay)

 

30 november 2021 (hemma)

 


 

Domaine Vincey är en av de mest spännande nya producenterna i Champagne. Quentin Vincey utgör den åttonde generationen vinodlare i familjen, med hemvist i grand cru-byn Oger i hjärtat av Côte des Blancs, men han är den första som gör champagne. Quentin tog över verksamheten 2010, då man fortfarande sålde alla druvor till ett av de lokala kooperativen, men fyra år senare började han producera sin egen champagne. Han arbetar tillsammans med hustrun Marine och de har tillgång till lite mer än sju hektar odlingar, varav strax över fem i Côte des Blancs – i byarna Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Chouilly och Villeneuve-Renneville. De övriga hektaren är utspridda över hela Champagne, bland annat i Essoyes (Côte des Bar), Œuilly (Vallée de la Marne) och Germaine (Montagne de Reims), och druvorna från dessa marker säljer man fortfarande, dock inte längre till kooperativet. Man har ställt om till ett biodynamiskt respektive ekologiskt arbetssätt för de olika odlingarna. Än så länge består sortimentet av tre olika cuvéer: årgångschampagnerna Le Grand Jardin och Oger samt den årgångslösa Interlude. Dessa är samtliga gjorda på druvor från Oger, men inom några år kommer man även släppa champagner baserade på odlingarna i Le Mesnil-sur-Oger och Chouilly.

 


 

Den här champagnen kallades från början (2014-2015) för La Première, men från och med den här årgången har den bytt namn till Oger, efter byn där druvorna skördades. Den är gjord på chardonnay från gamla rankor och är jäst och lagrad (12 månader) på gamla bourgognefat innan den buteljerades i september 2017. Vidare är den producerad utan klarning eller filtrering och man har undvikit den malolaktiska jäsningen. Den enda tillsatsen, utöver dosage, är en minimal mängd svavel i samband med pressningen. Flaskan blev degorgerad i november 2020 med en dosage på 3 g/l.

 

Det här är en härlig ung champagne! Flaskan dricks över två dagar.

 

Doft: Relativt diskret till en början, men blir mer kraftfull med mer luft och högre temperatur. Komplex; först något fruktig, därefter allt mer kryddig och efter hand gräddig. Inslag av gröna äpplen, grapefrukt, anis, bröd, lemoncurd, lakritsfudge och svarta vingummin. Dag två även tropisk frukt och lite ost.

 

Smak: Elegant, mycket frisk, fruktig och torr smak med tydlig sälta. Gula äpplen, citron och vanilj får sällskap av mandlar och svarta vinbär. Fin intensitet och hög syra. På andra dagen känns den något mer utvecklad och då dyker det även upp lite marsipan.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 


 

Tillägg 2022-05-06: Uppdaterat texten om odlingsmarkerna och det aktuella sortimentet samt lagt till information om namnbytet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar