Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 9 maj 2022

2015 Georges Remy Le Mont de Tauxières

(50 % pinot noir, 50 % chardonnay)

 

4 december 2021 (hemma)

 


 

Le Mont de Tauxières är en vingård i Bouzy, som namnet antyder belägen på gränsen mot grannbyn Tauxières men på rätt sida den samma för att det ska kunna stå grand cru på etiketten. Här äger Georges Remy två lotter på sammanlagt ett halvt hektar som planterades 1971 och 1973, med pinot noir respektive chardonnay. Det här är den andra årgången av denna champagne, efter inledande 2014. Sin vana trogen vinifierade Georges vinet på ekfat innan det buteljerades i juli 2016. Fyra år och fem månader senare degorgerades den här flaskan i december 2020 utan dosage.

 

Det här är redan en mycket, mycket bra champagne även om den självklart fortfarande är ung.

 

Aktuell årgång idag är 2016. Svensk/dansk importör är Champagne Voyage.

 

Doft: Fruktig, parfymerad och något jordig. Initialt med lätt oxiderade toner. Inslag av vita blommor, grön frukt, plommon, mandlar, steniga mineraler och grädde.

 

Smak: Fruktig, frisk och mycket torr smak med viss sälta. Fin intensitet och påtaglig syra. Till en början är det uteslutande gröna äpplen och citrus. Dag två, när den känns mer utvecklad, dyker det även upp tydliga toner av mandlar och marsipan samt lite aprikos och honung.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar