(40 % pinot noir, 37 %
chardonnay, 23 % pinot meunier)
31 december 2015 (hemma)
På nyårsafton korkade jag
upp två tredjedelar av Krugs klassiska trippel från 1988, 1989 och 1990. Det
var de båda sistnämnda årgångarna som ställdes mot varandra och förväntningarna
var så klart högt uppskruvade. Jag hade druckit dem tidigare och rankat båda
bland mina största vinupplevelser någonsin. Den här kvällen var det dock ingen
tvekan om att 1990 var (är) den största champagnen.
Krug 1990 presterar på
toppen av sin förmåga idag, men under förutsättning att man har förvarat sina
flaskor väl kommer den sannolikt fortsätta att vara en enorm njutning under
många år framöver!
Doft:
Doften är obeskrivligt bra! Det kan mycket väl vara den
optimala champagnedoften. Mogen, komplex, fruktig, nötig, kryddig och rökig med
tydliga romtoner. Inslag av mango, hasselnötter, äpplen, smör, crème brûlée,
lakrits, gräddkola och tobak.
Smak:
Fantastisk: mogen, komplex, frisk, fruktig, något kryddig
och koncentrerad. Röda äpplen, hasselnötter, blodgrape, mandarin, äppelskal och
gräddkola. Den årgångstypiska syran är fortfarande påtaglig. Mycket lång, torr
eftersmak.
Betyg idag: 97
Sannolikt bäst: 2015-2022
Mina intryck av andra årgångar (med länkar till
resp inlägg):
Tack för bra läsning! Har följt din blogg ett tag nu och det är lika spännande varje gång du lägger ut en ny recension. För min del är champagne en relativt ny upptäckt men jag köper på mig och testar så mycket jag kan bl au tifrån dina recensioner.
SvaraRaderaDin vinkällare måste vara något i hästväg, har du några tips till en nybörjare?
//Fredrik
Hej Fredrik!
RaderaKul att höra! Mitt bästa tips (som även jag själv behöver bli påmind om) är att alltid köpa minst två flaskor av varje! Då behöver man inte ha lika stor ångest för att man öppnar en flaska för tidigt. Det är dessutom intressant att följa hur en champagne utvecklas över tiden!
Lycka till med samlandet och drickandet! Och missa inte att det är Vinets dag idag - en alldeles lysande ursäkt för att korka upp något gott! :)