Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 27 februari 2019

2007 Comtes de Champagne

(100 % chardonnay)

1 december 2018 (Martin W:s kontor)



Det är alltid en ynnest att få prova en ny årgång Comtes de Champagne! Samtidigt har jag ännu inte lyckats bli nära vän med årgången 2007 och det är därför med viss bävan som flaskan öppnas. Och för att komma till slutsatsen direkt: det här är den svagaste Comtes jag druckit. Det är rent objektivt en mycket bra champagne, så klart, men det känns som den här årgången än så länge saknar det där lilla extra som gjort Comtes de Champagne till en av mina favoritchampagner. Men det finns givetvis potential, det här är ett mycket ungt vin idag och jag är övertygad om att det kommer att växa i källaren! Och doften är härligt komplex redan idag.

Det här är den 35:e årgången av Comtes de Champagne. Druvorna till champagnen kommer från idel ädel grand cru: odlingar i Avize, Chouilly, Cramant, Mesnil-sur-Oger och Oger. Fem procent av vinet fick fyra månaders lagring på små ekfat. Dosagen uppgår till 9 g/l.

Champagnen dricks på en Taittingerprovning tillsammans med Folies de la Marquetterie och Brut Millésimé 2012. Flaskan köptes på Systembolaget i november 2018. Nästa årgång av Comtes de Champagne blir den stora 2008:an, som sannolikt släpps under våren 2019.

Doft: Komplex och något parfymerad doft. Efter hand tydligt rostade toner. Inslag av mineral, krut, mogna äpplen, popcorn, rostat bröd och smör.

Smak: Frisk och torr smak med viss sälta; aningen bitter till en början. Den är tydligt ung och relativt lätt. Krita, äpplen och citrus. Mycket lång och torr eftersmak. Dosagen är inte lika tydlig som den brukar vara, sannolikt på grund av den mycket höga syran.

Betyg idag: 87(+)

Sannolikt bäst: 2025-2032

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):


tisdag 26 februari 2019

2012 Taittinger Brut Millésimé

(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

1 december 2018 (Martin W:s kontor)



Taittingers årgångschampagne görs på lika delar chardonnay och pinot noir som kommer från odlingar i ett femtontal byar. Årgången 2012 präglades av ett milt sagt skiftande väder där de druvmässiga förutsättningarna under året pendlade mellan fruktansvärda och enastående och i slutändan resulterade i en liten skörd av fantastisk kvalitet. 

Den här champagnen dricks på en Taittingerprovning tillsammans med Folies de la Marquetterie och Comtes de Champagne 2007. Flaskan köptes på Systembolaget i november 2018. När detta skrivs har man nyligen gjort ett byte till årgång 2013.

Doften känns något skum till en början och jag hinner tänka korkskada, men det blåser lyckligtvis bort ganska snabbt och jag bedömer inte flaskan som defekt. Champagnen är dock fortfarande väldigt ung, närmast anonym i dagsläget och måste helt klart lagras för att komma till sin rätt.

Doft: Komplex och nötig. Efter hand uppstår tydligt rostade toner. Inslag av krut, flinta, gröna vingummin, honung, smörkola och kaffe.

Smak: Frisk, fruktig och ung. Aningen bitter till en början. Päron, citrus, syrliga röda äpplen, hasselnötter, valnötter och vit choklad. Hög syra.

Betyg idag: 86(+)

Sannolikt bäst: 2024-2030

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):

måndag 25 februari 2019

Taittinger Folies de la Marquetterie

(55 % pinot noir, 45 % chardonnay)

1 december 2018 (Martin W:s kontor)



Château de la Marquetterie är ett slott beläget utanför Pierry, sydväst om Épernay. Slottet har varit i familjen Taittingers ägo sedan 1932 och används idag för representation. Folies de la Marquetterie görs på de druvor som odlas i vingården Les Folies på slottets marker. Champagnen, som är delvis fatjäst, får fem års lagring på jästfällningen innan degorgering. Dessvärre har jag ingen uppgift om vare sig dosage, degorgeringsdatum eller vilka årgångar den bygger på.

Det här är en trevlig champagne, men knappast särskilt märkvärdig! Kvalitetsmässigt skulle jag, i jämförelse med husets övriga årgångslösa champagner, placera den mellan standardcuvéen och Prélude, där den sistnämnda görs på en bättre råvara.

Champagnen dricks på en provning med tema Taittinger tillsammans med Brut Millésimé 2012 och Comtes de Champagne 2007. Flaskan köpt på Systembolaget i november 2018.

Doft: Komplex, parfymerad, söt, brödig och något nötig doft. Efter hand något rostade toner. Inslag av jäst, gummi, kex, mandlar, persika och lite honung.

Smak: Frisk och något bitter; torr men med en tydlig dosage. Grapefrukt, gula äpplen och tropisk frukt. Påtaglig syra,

Betyg idag: 83

Sannolikt bäst: 2021-2025

söndag 24 februari 2019

2015 Clandestin Les Semblables

(100 % pinot noir)

24 november 2018 (hemma)



Clandestin är en av de mest spännande nya producenterna i Champagne. Bakom märket står Bertrand Gautherot från Vouette & Sorbée och hans svärson Benoit Doussot. Clandestin betyder hemlig eller underground och syftar på att druvorna till champagnerna kommer från länge förbisedda odlingar på västliga sluttningar utanför hembyn Buxières-sur-Arce. Här i Champagnes sydliga distrikt Aube har man tidigare föredragit de marker som vetter mot söder eller öster och som får betydligt mer sol.

Man producerar två olika champagner, Les Grandes Lignes som görs på 100 % chardonnay från vingården Sorbée och så denna blanc de noirs på druvor som köps in från fem olika odlare, som samtliga tillämpar ett ekologiskt arbetssätt. Båda champagnerna får sin första jäsning på gamla ekfat och görs utan dosage. 2015 är första årgången och den totala produktionen uppgår till 13 000 flaskor Les Semblables och 3 000 flaskor av Les Grandes Lignes.

Den här flaskan fanns med i Champagnelåda 5 från Vin & Natur, som jag köpte på Systembolaget i oktober 2018. Den degorgerades i september 2017.



Det här är en riktigt bra champagne redan idag! Doften är fantastisk, medan smaken fortfarande är ung och stram. Ger man den fem års lagring bör man bli rikligt belönad!

Doft: Generös, koncentrerad, fruktig, blommig och otroligt mångsidig doft med en tydlig sötma. Inslag av torkade aprikoser, hyacint, honung, tändstickor, morotsjuice, solmogna körsbär och jordgubbar.

Smak: Ung, stram, frisk, något bärig och toktorr smak med viss sälta. Mogna körsbär, röda äpplen och apelsin.

Betyg idag: 88(+)

Sannolikt bäst: 2024-2030


tisdag 19 februari 2019

2012 Huré Frères Inattendue

(100 % chardonnay)

22 november 2018 (hemma)



Denna champagne görs på chardonnay från vingårdarna Les Sentiers i Ludes och Les Blanches Voies i Rilly-la-Montagne. Om jag förstått det rätt är den här utgåvan till 100 % baserad på druvor från 2012 års skörd, även om det inte framgår av vare sig flaskan eller producentens hemsida. Den är delvis fatjäst (50 %) och gjord utan malolaktisk jäsning. Flaskan blev degorgerad i april 2017 efter fyra års lagring på jästfällningen och dosagen uppgår till 4 g/l. Den ingick i en blandlåda som jag köpte från den fransksvenske vinhandlaren Caviste i september 2017.

Den är ung, men riktigt lovande. Ge den fem års lagring så bör det börja hända saker!

Doft: Komplex, blommig och något parfymerad doft med viss sälta. Inslag av mineral, krutrök, grillad citron, gula äpplen, fläder och hav.

Smak: Frisk, fruktig och torr. Mogen citron, gröna äpplen och passionsfrukt. Hög syra

Betyg idag: 86(+)

Sannolikt bäst: 2024-2030



måndag 18 februari 2019

Huré Frères Invitation

(40 % pinot noir, 40 % pinot meunier, 20 % chardonnay)

17 november 2018 (hemma)



Invitation är bröderna Hurés på pappret enklaste champagne. Den här utgåvan är till 60 % baserad på druvor från 2013 med tillägg av reservviner från ett solerasystem, som startades 1995. Flaskan degorgerades i april 2017 och fick en dosage på 6 g/l. Den ingick i en blandlåda som jag köpte från den fransksvenske vinhandlaren Caviste i september 2017.

Det här är en väldigt trevlig champagne och snäppet bättre än systervinet Insouciance som jag drack dagen innan!

Doft: Komplex och något utvecklad. Något laktiska toner till en början. Inslag av ostkant, äppelpaj, gröna äpplen, krusbär och mineral.

Smak: Frisk, torr och något fruktig smak av gula äpplen, smörgåsrån, söt grapefrukt och krusbär. Hög syra.

Betyg idag: 84

Sannolikt bäst: 2022-2026


söndag 17 februari 2019

Huré Frères Insouciance

(38 % pinot noir, 37 % pinot meunier, 25 % chardonnay)

16 november 2018 (hemma)



Sedan bröderna François och Pierre tog över verksamheten har champagnerna från Huré Frères tveklöst nått en ny nivå! Denna rosé, som är framställd med hjälp av blandning, är delvis fatjäst (10 % på stora ekfat, s k foudres). Den är till 70 % baserad på druvor från 2014 med tillägg av reservviner från ett solerasystem, som startades 1995. Degorgerad i april 2017. Dosage på 6 g/l. Flaskan köpt från den fransksvenske vinhandlaren Caviste i september 2017.

Det här är en trevlig champagne! Inte särskilt komplex, men med fin intensitet och hygglig längd.

Doft: Bärig och något kryddig. Inslag av röda vinbär, smultron, grön banan och rabarber.

Smak: Frisk, bärig och något syltig med fin koncentration. Smultron, röda vinbär, marshmallows och blodapelsin. Påtaglig syra.

Betyg idag: 83

Sannolikt bäst: 2022-2026


lördag 16 februari 2019

2006 Taittinger Brut Millésimé

(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

9 november 2018 (på kontoret)



Taittingers ”vanliga” årgångschampagne brukar ge upphov bra upplevelser. Denna 2006:a är mycket bra idag, men kan säkert vinna på ett par års ytterligare lagring!

Champagnen dricks i en provning tillsammans med Louis Roederer Rosé 2012 och 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis. Aktuell årgång idag är 2013.

Doft: Utvecklad, fruktig och något rökig doft med rostade toner. Inslag av tropisk frukt, lite gummi, rostat bröd, gräddkola, kaffe och kex.

Smak: Utvecklad, fruktig och torr. Persika, ananas och gula äpplen.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2020-2025

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):

torsdag 14 februari 2019

2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

(65 % chardonnay, 35 % pinot noir)

9 november 2018 (på kontoret)



Det här är den fjärde årgången av Cuvée Paradis sedan Alfred Gratien började årgångsbeteckna den. Den får sin första jäsning på begagnade Chablisfat och görs utan den malolaktiska jäsningen. Dosage på 8 g/l.

Ah – det här är en fantastisk champagne som dessutom känns förvånansvärt tillgänglig redan idag!

Champagnen dricks i en provning tillsammans med Louis Roederer Rosé 2012 och Taittinger Brut Millésimé 2006. För mig är det här kvällens bästa vin! Flaskan köptes på Systembolaget precis innan provningen. Därefter har man hunnit göra ett hopp till årgång 2013, som precis släppts.

Doft: Utvecklad, komplex, brödig och något söt doft med fatkaraktär och tydligt laktiska toner. Inslag av jäst, smör, krita, komplexa äpplen (de är först gula, senare lätt bokna och därefter gröna) och honung.

Smak: Utvecklad, fruktig, frisk, fyllig och närmast söt smak av gula äpplen och persika med en ton av äppelskal. Hög syra.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2022-2027

tisdag 12 februari 2019

2012 Louis Roederer Rosé

(63 % pinot noir, 37 % chardonnay)

9 november 2018 (på kontoret)



Den exakta fördelningen varierar något från år till år, men Louis Roederers årgångsrosé görs på ungefär två tredjedelar pinot noir och en tredjedel chardonnay. Den är delvis fatjäst och endast delar av vinet genomgår den malolaktiska jäsningen. Den här årgången är till 24 % vinifierad på ekfat och gjord helt och hållet utan den malolaktiska jäsningen. Denna flaska blev degorgerad 2018. Dosagen uppgår till 9 g/l.

Jag har tidigare hyllat Louis Roederer Vintage 2012 och även rosén är riktigt härlig redan idag! Den har en fantastisk syra samtidigt som den är nästan söt i sin framtoning. Det senare beroende på underbar frukt i kombination med en generös dosage. Tråkigt nog tappar den en del i intensitet efter hand, vilket får mig att sänka betyget en aning. Jag är övertygad om att den kommer att vinna på fem års lagring, men det blir svårt att hålla tassarna borta från dessa flaskor!

Champagnen dricks i en provning tillsammans med Alfred Gratien Cuvée Paradis 2009 och Taittinger Brut Millésimé 2006. Flaskan köptes på Systembolaget precis innan provningen. Aktuell årgång idag är 2013, men med lite tur går det fortfarande att hitta 2012!

Doft: Söt, bärig och parfymerad doft med inslag av smultron, körsbär, hallon, vita vingummin, salmiak och röda äpplen.

Smak: Fruktig, bärig och otroligt expressiv! Tutti Frutti-godis, smultron och blodapelsin. Fin balans mellan syra och frukt.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2023-2030

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):

På baksidesetiketten hittar man en kod längst ner. Knappar man in den på Louis Roederers hemsida får man reda på vilket år flaskan är degorgerad.


måndag 11 februari 2019

1996 Bruno Paillard Assemblage

(52 % chardonnay, 48 % pinot noir)

4 november 2018 (hemma)



Det här är den sjätte och sista flaskan från en låda som jag köpte på Systembolaget 2007. Dessvärre visar den upp tydliga trötthetssymptom med väldigt svaga bubblor som tydligaste kännetecken. Jag hoppas dock att det snarare beror på flaskvariation än att champagnen redan skulle vara på väg ner. Spanar man in mina tidigare intryck av denna champagne (se nedan) kan man förvisso misstänka det sistnämnda… Det här är under alla omständigheter (fortfarande) en fantastisk champagne! Degorgerad i oktober 2006.

Flaskan dracks på en provning (BYOB) där tre 96:or från Louis Roederer stod i centrum, men där deltagarna dessutom tog med sig var sin flaska som serverades blint. Det här var mitt bidrag.

Doft: Underbar, mogen, komplex och något rökig doft med inslag av bokna äpplen, mango, honungsmelon, gräddkola, lite petroleum, smör, lakrits, krut, tobak och mandelmassa. 

Smak: Mogen, frisk och koncentrerad smak av mogna äpplen, citrus, svamp och lite smör.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2016-2022

Tidigare intryck av denna champagne:

Mina intryck av andra årgångar av Bruno Paillard Assemblage:


söndag 10 februari 2019

2000 Pierre Péters Les Chétillons Œnothèque

(100 % chardonnay)

4 november 2018 (hemma)



Det här är en sendegorgerad flaska av toppvinet från Pierre Péters, därav tillägget œnothèque på etiketten. Utöver att vara senare degorgerade skiljer sig dessa flaskor från den vanliga utgåvan genom att de är förslutna med naturkork under tiden de lagras (innan degorgering), vilket ska ge en annan mognadsprocess jämfört med när man som brukligt är använder sig av vanliga kronkapsyler. Den här flaskan blev degorgerad i december 2014. Detta är för övrigt den första utgåvan av Les Chétillons Œnothèque och därefter har man även hunnit släppa årgång 2002. Aktuell årgång av Les Chétillons är för annars 2011.

Det här är en mycket, mycket bra champagne, men den hade tveklöst mått bra av ytterligare ett par års lagring!

Flaskan dracks på en provning (BYOB) där tre 96:or från Louis Roederer stod i centrum, men där deltagarna dessutom tog med sig var sin flaska som serverades blint.

Doft: Komplex, fruktig, något dammig och något utvecklad doft. Efter hand aningen stalliga toner. Inslag av ballong, krita, kokta rotfrukter, ananas, jordgubbssylt och kaffebönor.

Smak: Komplex, något fruktig och något utvecklad. Tropisk frukt, äpplen, jordgubbar och lakrits.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2020-2025



Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):


Tillägg 2022-02-04: Degorgeringsdatum tillagt.

lördag 9 februari 2019

2005 Larmandier-Bernier Vieille Vigne de Cramant

(100 % chardonnay)

4 november 2018 (hemma)



Larmandier-Berniers Vieille Vigne de Cramant är gjord på biodynamiskt odlad chardonnay från mycket gamla stockar i vingården Bourron du Levant i grand cru-byn Cramant. Den är jäst på fat och gjord utan filtrering och klarningsmedel. Den här flaskan blev degorgerad i januari 2010 med en dosage på 2 g/l. Numera, sedan årgång 2007, heter den här champagnen Vieille Vigne du Levant. Aktuell årgång idag är 2009.

Det är en mycket bra champagne, men överraskande nog har den inte utvecklats särskilt mycket jämfört med när jag drack den för fyra år sedan. Trots att det gått närmare nio år sedan den degorgerades känns den fortfarande relativt stram och oförlöst!

Den här flaskan dracks på en provning (BYOB) där tre 96:or från Louis Roederer stod i centrum, men där deltagarna dessutom tog med sig var sin flaska som serverades blint.

Doft: Utvecklad, komplex och något jordig doft med tydlig sälta. Inslag av hav, krita, lite gräslök, päron, lakrits och kokta rotfrukter.

Smak: Utvecklad, men samtidigt stram och något endimensionell. Päron och päronskal med en ton av det gröna på purjolöken.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2019-2024

Tidigare intryck av denna champagne:


onsdag 6 februari 2019

Krug Grande Cuvée 164ème Édition

(48 % pinot noir, 35 % chardonnay, 17 % pinot meunier)

4 november 2018 (hemma)



2016 och från och med den 163:e utgåvan, med 2007 som basårgång, började Krug officiellt numrera sina utgåvor av Grande Cuvée. Därefter dröjde det inte länge innan en hel vinvärld började tråna efter 164:an, d v s den med 2008-bas! Att den borde ha alla förutsättningar att bli en riktigt stor champagne behövde man inte heta Richard Juhlin för att förstå! Den hade förvisso funnits tillgänglig på halvflaska – utan editionsnummer på etiketten och därmed något i skymundan  sedan början av 2016, men helflaskorna av 164ème Édition dök upp först under 2017.

Champagnen är i praktiken en blandning av 127 viner från 11 årgångar mellan 1990 och 2008. Den här flaskan blev degorgerad våren 2016 och har därmed hunnit få två och ett halvt år på korken idag. Detta och mycket mer får man reda på genom att knappa in Krug-ID 216016 på Krugs hemsida!

Den relativt korta tiden sedan degorgering har som väntat inte varit tillräcklig: champagnen är i det närmaste besvärande ung i dagsläget och det är naturligtvis vansinnigt att öppna den redan nu. Det sker förvisso inte utan njutning – det är tveklöst ett mycket bra vin – men när man tror sig veta vad som komma skall, med tillräcklig lagring, ter det sig ändå en aning oförståndigt. Men samtidigt väldigt intressant och kul så klart!

Flaskan dracks på en provning (BYOB) parallellt med en Louis Roederer 1996-provning. 

Doft: Parfymerad doft med inslag av gummi, tvål, vita blommor, citronskal, lite tropisk frukt och en aning lakrits.

Smak: Mycket ung och oförlöst! Frisk, torr och något endimensionell smak av krusbär, citrus, gröna äpplen och hasselnötter.

Betyg idag: 88(++)

Sannolikt bäst: 2024-2035



Tidigare intryck av Krug Grande Cuvée (med länkar till resp inlägg):

måndag 4 februari 2019

1996 Louis Roederer Rosé

(ca 65 % pinot noir, 35 % chardonnay)

4 november 2018 (hemma)



Rosén är sista vinet i min lilla horisontalprovning av Louis Roederers champagner från 1996. Den är som väntat mycket bra – snudd på fantastisk om man ska vara ärlig – men även om jag upplever att vi dricker den i dess optimala drickfönster är den förhållandevis diskret och når inte upp till samma nivå av underbar intensitet och komplexitet som Millésime och Blanc de Blancs. Flaskan blev degorgerad 2007.

Doft: Utvecklad, något bärig och lätt pepprig doft med aningen animaliska toner. Inslag av hallon, smultron, röda äpplen, blodapelsin och en aning gräddkola. 

Smak: Utvecklad, frisk och något bärig smak av hallon, smultron och blodapelsin. Hög syra.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2015-2021




Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):

Till sist, alla snyggingarna på samma bild: